'Onbedoeld geven ouders de boodschap dat het
verschrikkelijk is wat er bij de tandarts gebeurt'
Hoewel ouders niet bij de behandeling van de kindertandarts aanwezig zijn, spelen ze wel een belangrijke rol bij de voorbereiding. Zo is het verstandig om kort van tevoren te vertellen wat er gaat gebeuren. Ook is het belangrijk om duidelijk uit te leggen wat een kind te wachten staat. Veel ouders vertellen dan ook meteen wat er niét gaat gebeuren. Daarmee alarmeren ze een kind nodeloos. Ze moeten dus niet zeggen dat het géén pijn doet en dat er géén grote naald aan te pas komt. Dan kunnen kinderen gaan denken dat dat de volgende keer wél gaat gebeuren en worden ze toch bang.
Uit onderzoek blijkt dat ouders die zèlf bang zijn voor de tandarts, moeite hebben een angstig kind te helpen. Deze ouders geven vaak verkeerde steun. Ze overbeschermen hun kind, ze gaan eindeloos lang voorbereiden of ze prijzen hun kind het graf in na de behandeling. Onbedoeld geven ze daarmee de boodschap dat het heel verschrikkelijk is wat er allemaal bij de tandarts gebeurt.
Adviezen van de Kindertandarts
-- Zorg dat een kind maximaal zeven maal per dag iets eet, en bijvoorbeeld op vaste momenten snoept. Dan krijgt het speeksel in de mond de tijd om het gebit weer schoon te maken en te herstellen.
-- Poets twee keer per dag met fluoridetandpasta. Fluoridepilletjes werken niet goed genoeg. Laat een kind na het poetsen de tandpasta wel uitspugen, maar niet uitspoelen. De achtergebleven tandpasta kan tussen de tanden en kiezen nog veel goeds doen.
-- Geef kinderen geen drankjes waar zuur en zoet in zit. Met name in sportdrankjes zit dat allebei. Tanderosie gaat dan extra snel.
Lees verder ...